2011. január 6., csütörtök

Mindennapi egészségünk gyümölcsökkel

A hideg télben jól esik szemnek és szájnak az üde gyümölcsök látványa, lédús, bársonyos íze. Amellett, hogy felfrissíti a lelkünk egészségünket is védi. 

Ezekre az almákra öröm ránézni, de amellett, hogy szépek rendkívül egészségesek is. Hogy miért?Pektin tartalmuk segíti az anyagcserét, valamint képes feloldani azokat a zsírokat (triglycerideket), amelyek a koleszterin lerakódását okozzák. Kiemelkedő a vér-, és máj-, vesetisztító tulajdonsága. 
Rugalmasabbá teszi a szöveteket, ezért ha minden nap elfogyasztunk legalább egyet, bársonyosabb, simább lesz az arcbőrünk. 


 Az eper vértisztító hatása közismert. Csökkenti a máj zsírlerakódásait (koleszterint), de ezen felül intenzív sóoldó tulajdonságairól is ismert, melynek következtében egyedülálló gyorsasággal indítja be a tisztító folyamatokat. Serkenti a vérkeringést, és fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Bőséges C- és E-vitamin tartalmával kitűnő vértisztító táplálék.
Az eper jó partner a fogyókúrában is. Egy kilogramm eperben 4 g fehérje, 113 g szőlőcukor, 8 g só és 7 g rostanyag van. Fogyasztása a jóllakottság érzetét kelti.



Körte vizelethajtó anyagai elősegítik a mérgek kiürülését a szervezetből. Naponta három-hat pohár körtelé elősegíti a hólyaghurut gyógyulását. 
A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb. A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztő rendszerre és a légutak gyógyítására.


A narancs természetes C-vitaminja hatásosabb, mint a tablettákban adagolt, feltehetőleg azért, mert bioflavonokkal együtt előfordulva hatása erősödik. Tudtad, hogy egyetlen átlagos méretű narancs tartalmazza a felnőttek számára szükséges C-vitamin mennyiségének kétszeresét? A C-vitamin pedig nem csak vírus- és baktériumölő szer, hanem összességében erősíti az immunrendszert. Az immunrendszer erősödése pedig alapvetően fontos minden betegség megelőzésében és leküzdésében.

A meggy a leghatékonyabb antioxidánsunk. Megtalálható benne A és C-vitamin, szelén valamint bioflavon. Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj és a vesék munkáját serkenti, hat továbbá a szívre. A B vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, ez lehetővé teszi az emésztés munkájának kiegyensúlyozását, valamint az idegek működését is befolyásolja.
A teljesség igénye nélkül közelítettem meg a témát. Nem vagyok étkezési tanácsadó, sem táplálkozáskutató:))
Mindenkinek jó étvágyat kívánok  és hosszú egészséget!
cs.e

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...