2011. július 13., szerda

Hátrányos helyzetű gyermekek táboroztatása

Sajnálatos módon a gazdasági válság egyik következménye az is, hogy egyre több gyermek számára  válik elérhetetlenné a nyaralás, a táborozás, a kikapcsolódás lehetősége. Ez a probléma talán a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeket érinti leginkább, sokuk számára pedig ez jelentené az egyetlen lehetőséget arra, hogy zárt világuk némileg kiszélesedjék.  Sokuknak talán ez a hét lenne az, ami egész évre szóló élményt adna, kiszabadulási  lehetőséget a szürkeségéből, a szülői csatározások színhelyéről, a nyomor legmélyebb bugyraiból...
Az állami gondozásban lévő gyermekek még nehezebb helyzetben vannak, hiszen legtöbbször szülői szeretet és gondoskodás hiányában kénytelenek eltengetni életük...  Számukra az évi nyaralás, a mindennapok szürkeségéből való szabadulás épp olyan fontos lenne, mint   családban élő társaiknak. Évi nyaralásuk biztosítása azonban egyre nehezebb feladatnak tűnik.  Az állam nem utal külön pénzt erre a célra, a gyermekvédelmi igazgatóságok lehetőségeik szerint próbálják kigazdálkodni az erre szükséges forrásokat. Nem könnyű feladat, figyelembe véve, hogy megyénként több száz, esetleg több ezer gyermekről van szó. Megyénkben is hasonló a helyzet, ezért gondolt egyesületünk arra, hogy részt vállal ebből a feladatból. Parányi részt, hiszen szűkös forrásaink miatt mi magunk is korlátozott lehetőségekkel rendelkezünk. 
Az akaratnak teremtő ereje mutatkozott meg abban a szép összefogásban amelynek révén egyesületünk, a vicei Bástya Egyesület, illetve a Kovászna megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatóság  összefogott. Mindenki a maga apró részét hozzátéve, július 11-16 között, állami gondozott gyermekek  mehettek táborozni a Beszterce-Nasszód megyei kis magyar faluba, Vicébe.
Jelenleg épp zajlik a tábor... A mai nap  az ottani gyermekekkel való ismerkedés és barátkozás jegyében zajlik. A gyerekek kirándulásokon, kézműves foglalkozásokon, különböző ügyességi vetélkedőkön vesznek részt, készítettek már zászlót, kerestek kincset, rajzversenyre nevezhettek be... Ha az idő engedi strandolni mennek, illetve ismerkednek néhány olyan  tevékenységgel, amelyek tipikusan a falusi életre jellemzőek (fejés, fogathajtás, lócsutakolás stb) és amelyek talán lassan eltűnőben vannak.
Reméljük, hogy sikerül feledhetetlen élményt szerezni, új ismeretségek, barátságok létrejöttét segíteni. Apró dolgok ezek, de az élet szépsége, nagysága sokszor ilyen apró dolgok meglétében rejlik...

Ezúton is szeretnénk megköszönni a vicei Bástya Egyesület és a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatóság erkölcsi, illetve anyagi hozzájárulását a tábor létrejöttéhez. 
(Cs.E)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...